Fixat pedalen till baskaggen

Ibland får man lite extra energi att göra något nyttigt. Fick faktiskt en sådan i helgen och besämde mig då för att ta tag i baskaggepedalen. En Tama Iron cobra dubbelpedal. Jag vet inte hur gammal den är nu. Säkert 5-7år. Har torkat av den med en trasa någon gång men inget mer än så. På senare tid har det börjat gnissla om pedalen och jag började få för mig att pedaltekniken gick lättare förr.

Jag hade redan tidigare bestämt mig för att ta tag i pedalen någon dag så nya fjädrar, nya kedjor och en oljepenna hade inhandlats. I helgen skred jag alltså till verket och tog tag i projektet. Jag började med att ta isär de delar som bara kräver trumnyckel. Då kom jag åt det mesta och kunde rengöra med lite lösningsmedel så att jag fick bort alla gamla oljerester. Knappast ren olja. Består nog mest av damm, fint grus och kanske lite metall.

Sedan smorde jag upp alla rörliga delar med ny frisk olja. Oil pen gjorde verkligen skillnad. Den har en väldigt tunn pip, ungefär som på en injektionsspruta. Väldigt smidigt att komma åt alla små skrymslen och betydligt lättare att dosera rätt mängd olja så att jag slapp att kladda ned mig och pedalen.

Den gamla kedjan lossades med trumnyckel och en vanlig stjärnskruvmejsel. De nya kedjorna var bara att sätta tillbaka på samma vis. Lite annan utformning på dem eftersom det var någon universalkedja och inte Tama orginal men de funkade minst lika bra. Fjädrarna var ännu lättare att byta. Bara haka loss och haka dit de nya. Tog typ 1 minut för båda och det var kanske ändå det som gjorde mest skillnad.

Vilken skillnad att spela trummor nu!!! Pedalen är så lätt-trampad nu och fjäderreturen är distinkt. Så mycket lättare att spela! Dessutom ser pedalen riktigt fräsch ut. Hade jag vetat att det var så stor skillnad skulle jag nog gjort detta varje år. Särskilt olja och fjädrar tror jag är viktigt. Kostar kanske 100kr men då blir pedalen som ny och håller säkert mycket längre också.

Kan bara rekommendera alla att göra samma sak. Ett tips angående fjädrar. Gå inte på niten att betala en massa för "orginalfjädrar". Det är standardgrejer.

 

15 okt 2012